Saturday, July 24, 2010

Sayangi Ulama Pewaris Nabi


"Ulama dikeji artis disanjung" Ini ke slogan masa kini? Entahlah.. Kalau melalui peredaran zaman dan apa yang berlaku depan mata begitulah suasananya. Yang lebih menyedihkan ada suara-suara yang tak nyanyi pun sumbang apabila mengatakan ilmu agama yang ada pada kita sekarang bukan shohih dan tak kurang juga mengatakan ulama itu bukan macam Nabi dan Rasul , mereka tak maksum serta ada yang mengejek dan perli para ulama, ingkar dengan fatwa, marah dengan keputusan muzakarah para Ulama. Ingat tak kita akan hadith Rasulullah?

Rasulullah s.a.w. berfirman :

Sesungguhnya ulama itu adalah pewaris para nabi. Para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham. Mereka hanya mewariskan ilmu. Maka barangsiapa yang mengambil (Warisan ilmu) tersebut ia telah mengambil habuan yang paling sempurna.

Hadith ini diriwayatkan Imam Ahmad, At-Tirmizi, Abu Daud dan Ibnu Majjah.

Firman Allah Taala bermaksud:

Maka hendaklah kamu bertanya ahli zikir (ulama) seandainya kamu tidak mengetahuinya.

(Surah An-Nahl : 43)

Rasulullah s.a.w. bersabda :


Bukan termasuk umatku orang yang tidak memuliakan orang dewasa kami, menyayangi anak kecil kami dan menghormati ulama kami. - (Riwayat Ahmad).


Para ulama berperanan untuk membimbing dan mendidik masyarakat serta menasihati pemerintah sekiranya mereka tidak menjalankan amanah dan tugas seperti yang dikehendaki oleh Islam. Jika para ulama diam membisu dari menyampaikan ajaran Islam yang sebenar maka sudah pastilah sesebuah negara dan masyarakat Islam itu akan menjadi rosak binasa dan jauh dari rahmat Allah Taala. Mereka juga berperanan menyampaikan ilmu pengetahuan dan menjadi contoh tauladan yang terbaik kepada manusia. Ilmu pengetahuan yang mereka perolehi itu mestilah disampaikan agar sekalian manusia terus terbimbing untuk melakukan kebaikkan dan sentiasa mentaati perintah Allah Taala.

No comments:

Post a Comment